Powrót do zdjeć!

Staw hodowlany

Staw ze kleniami

Opis poszczegónych ryb

Spis treści:

karp
lin
karaś
amur
zakończenie

karp

Karp na ziemiach polskich pojawił się po raz pierwszy za sprawą zakonu Cystersów. Tradycje hodowli tej ryby są bardzo bogate. Chociaż karp jest przybyszem z dalekiego wschodu, to traktujemy go jakby był naszą, swojską rybą. W wielu domach nie ma świąt bez karpia...

lin

Liny to ryby, które posiadają złoto miedzianą, złoto zieloną barwę, drobną łuskę, która pokryta jest wyjątkowo grubą warstwą śluzu. Rekordowe okazy osiągają nawet 4-5 kg. Standardowo łowie się jednak osobniki o masie nieprzekraczającej 2 kg, a w Polsce jeszcze mniejsze.

karaś

Cechą charakterystyczna karasi jest kształt ich ciała: wysoki, krótki, silnie bocznie spłaszczony. Karaś posiada długą płetwę grzbietową, która kończy się na granicy z płetwą ogonową. Jako, że potocznie zwany jest złocisty, jego ciało jest koloru żółtawo brązowego. Przeciętnie łowione sztuki mają od 20 do 35 cm. Karaś złocisty podobny jest do pełnołuskiego karpia, ale jak ten, nie ma wąsików.

amur

Cechuje się smukłym tułowiem. Grzbiet ma kolor brunatnozielony, natomiast boki są złotego koloru. Charakterystyczne dla amura są duże łuski oraz umieszczone nisko, tuż przy pysku oczy. Ciało ma podobne do klenia. Występowanie: Pierwotne pochodzenie to Chiny. Tam od X wieku był sztucznie hodowany, a następnie wprowadzany do wielu wód. W Polsce po raz pierwszy pojawił się w latach 60. Jako że jest on ciepłolubną rybą, w polskich warunkach nie zadomowił się na tyle, aby przystępować do tarła naturalnego. W związku z tym amury pochodzą ze sztucznych zarybień. W polskich warunkach amur traktowany jest jako atrakcja wędkarska, bądź kolokwialnie mówiąc żywa kosiarka, gdyż jako ryba roślinożerna często wykorzystywany jest do oczyszczania zarośniętych zbiorników.

To wszyskie opisy.

Autor :Krystian Marczyk